ΑΡΘΡΑ & ΝΕΑ

ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ LASER

Διαθλαστική Επέμβαση Laser

 

Η επέμβαση

 

Η τεχνολογική πρόοδος μας έχει δώσει τη δυνατότητα να εφαρμόζουμε μια διαθλαστική επέμβαση χρησιμοποιώντας laser σε όλα τα στάδια της ελαττώνοντας τα λάθη που μπορούν να προέλθουν από ένα ανθρώπινο χέρι καθώς και να ελαχιστοποιήσει τις επιπλοκές που παλαιότερα εμφανίζονταν. Επίσης η επέμβαση και η ανάρρωση είναι πλέον ταχύτερη. Η διάδοση της τεχνολογίας αυτής τη καθιστά πιο προσιτή για τον ασθενή ο οποίος επωφελείται επιπρόσθετα από την αλλαγή στη ποιότητα της καθημερινότητάς του καθώς και από τα έξοδα γυαλιών και φακών επαφής.

 

 

Το laser μπορεί να διορθώσει όλες τις διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός, και πρεσβυωπία) και σπάνια εμφανίζονται περιορισμοί που να καθιστούν ένα άτομο ακατάλληλο για την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας. Η πιο σύγχρονη μέθοδος τεχνολογικά που χρησιμοποιείται παγκοσμίως σήμερα και θεωρείται η πιο εξελιγμένη, ασφαλέστερη και ταχύτερη είναι η Femtosecond Lasik. Σημαντικό επίσης είναι ο ιατρός να είναι εκπαιδευμένος στην τεχνολογία αυτή.

 

 Η διαδικασία

• Η επέμβαση είναι γρήγορη και ανώδυνη. Κρατά  κατά μέσο 15-20 λεπτά.

• Ο/Η ασθενής επιστρέφει σε λίγη ώρα μετά την επέμβαση στο σπίτι του/της, έχοντας ανοικτά τα μάτια του.

• Η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται από τις πρώτες ώρες.

 

Τι θα κάνετε μετά την επέμβαση

Θα δοθεί συνταγή από τον ιατρό για τα κολλύρια που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τις επόμενες ημέρες. (Μεικτό κολλύριο αντιβίωσης και κορτιζόνης κάθε 2 ώρες για τις πρώτες 3 μέρες και 3-4 φορές τη μέρα για τις επόμενες 8 ημέρες. Το τεχνητό δάκρυ θα μπαίνει 4-5 φορές την ημέρα συνεχόμενα).

 

Τι πρέπει να προσέχετε μετά την επέμβαση

Το πρώτο 24ωρο ο/η ασθενής δεν πρέπει να τρίψει τα μάτια του/της και κατά τη διάρκεια των πρώτων 10 ημερών να είναι προσεκτικός/η σε σκόνη και μόλυνση. Μπάνιο μπορεί να κάνει την επόμενη ημέρα με κλειστά τα μάτια. Από την επόμενη ημέρα μπορεί να επανέλθει στις φυσιολογικές του/της δραστηριότητες (εξαρτάται και το επάγγελμα).

 

Πως και τι μπορεί να αισθανθείτε μετά την επέμβαση

Μετά την επέμβαση μπορεί να υπάρχουν κάποιες ενοχλήσεις, όπως ξηρότητα-αίσθηση ξένου σώματος μέσα στο μάτι και προοδευτικά η όραση μετά από τις πρώτες 4 ώρες αρχίζει να καθαρίζει. Επίσης, τις πρώτες ημέρες το βράδυ τα φώτα παρουσιάζουν άλω (στεφάνι) το οποίο και σταδιακά μειώνεται.